12/29/2008

Bolinga!!

Fa més de 6 mesos que he deixat de fumar i no vegis com em costa resistir-me a l'hàbit aquests dies després de tants menjars copiosos i les embolingades posteriors. Serà malparit aquest dimoniet que m'apareix al cervell dient-me que per un pitillo no passarà res...?
Perquè ens fan això les substàncies addictives?

Primer cal que repassem les etapes del fenòmen de l'addicció:
- es consumeix per primer cop la droga
- es consoliden els efectes de l'acció reforçada per la droga
- es manté el consum de la droga
- progressa l'addicció com una forma d'hàbit après

I en aquest últim punt és on ens trobem tots els desgraciadets que intentem fer front a la deshabituació.

Podríem dir que totes les drogues d'abús convergeixen en el que anomenem sistema límbic, activant els mateixos circuits que activen els comportaments relacionats amb la supervivència. El seu efecte se centra sobretot en el circuit mesolímbic dopaminèrgic que inclou les neurones de l'area tegmental ventral (VTA) i les seves neurones diana que es troben en el nucli accumbens (NAc).

Les neurones del VTA alliberen dopamina en el NAc, produïnt efectes de recompensa i plaer. Ho poden fer tant per via directa com indirecta mitjançant altres estructures com l'amigdala, l'hipocamp, l'hipotàlam, etc.

Com ja he dit, aquest circuit VTA-NAc s'activa també, almenys en part, en els comportaments addictius, agradables i plaents que trobem de forma natural en els humans com menjar, les interaccions socials, el sexe o fer-se burilles (en sé d'un que està addicte a tirar bombes però no sé si va per la mateixa via).
La cronicitat en la ingesta de la droga produeix tota una sèrie de canvis a nivell molecular que n'explica la necessitat de prendre-la i en dificulta molt (ja us ho dic jo) la deshabituació. Per exemple, es redueix l'activitat dopaminèrgica normal en aquestes zones per contrarrestar el gran augment que produeix la droga. S'indueix un estat de potenciació a llarg plaç (LTP) en les neurones del VTA a través d'un increment del GluR1. Entre d'altres també es modifiquen les projeccions cap al VTA i el NAc des del cortex frontal, que alliberen glutamat i estan relacionades amb la impulsivitat i la compulsivitat.

Ja ens ho podem imaginar, però en diferents estudis s'ha comprovat que quasi totes les poblacions humanes han consumit alguna planta o substàncies que produeixen plaer, per contra, no està tant clar si la resta d'animals ho fan en el seu hàbitat natural.
Està clar que als animals se'ls pot induïr estats d'addicció fora del seu entorn, per exemple en la rata, o el cas d'un ximpanzè que havia estat capturat per servir de distracció en un bar. Quan el van recuperar, s'havia convertit en un alcohòlic i un fumador compulsiu. El que no estava tant clar era si els animals mostraven aquest tipus de conductes també en condicions naturals per pur plaer.
Doncs apa, mireu aquest video i caureu de cul.



La fruita en qüestió prové d'un arbre anomenat Marula (Sclerocarya birrea) que creix en algunes regions de l'Àfrica. Quan el fruit cau al terra fermenta i llavors és el moment en que tots els convidats es posen les millors gal·les i surten a fer el que aquí anomenem: botellón.
I a Sudàfrica, que es dedicaven a espiar als elefants, van veure que esperaven que el fruit fós al terra per consumir-lo i, copiant aquest comportament van crear un licor anomenat Amarula que s'obté del fruit fermentat.
L'Amarula es va començar a produïr el 1989 i avui en dia es comercialitza a tot el món. A més, és el guanyador per tercer any consecutiu del concurs Wine and Spirit Award que premia els millors licors del món.
Jo, ja l'he demanat als reis. A què espereu?

PD: Merci a la Janu per passar-me el video. Quin fart de riure!

*Imatge extreta de Is there a common molecular pathway for addiction? Nestler E.
Nature Neuroscience Oct.2006

Frij

8 comentaris:

Anònim ha dit...

L'amarula, ben fred, està boníssim! (tot i que pel meu gust, acaba cansant: és tipus baileys, d'aparença i consistència). És una de les begudes estrella en certs indrets mariners, sobretot si s'embarca un a Sudàfrica! ;) De fet, hi ha mítiques fotos de l'ampolla d'amarula reposant dolçament a coberta, i darrera seu una bonica posta de sol al mar. D'anunci, vamos. Per cert, que els companys sudafricans ens explicaven -apart del show que és veure els animals borratxos- que la fruita és un xute de vitamina C, pel que es veu. No recordo si van comentar que justament s'en feien comprimits vitamínics, d'aquesta fruita. I també deien que en feien una mena de cafè, de no sé quina part del fruit (la nou?- ni idea), però que això no ho feia gaire gent. Es veu que l'arbre és força emprat per moltes coses, a l'Àfrica, s'aprofita quasi sencer.

Però apart de l'amarula, volia preguntar: vols dir, Frij, que és comparable anar una vegada l'any (o durant el periode en què els fruits estan ben madurets i a terra), a emborratxar-te i ser un alcohòlic? No crec que això d'aquesta fruita sigui una addicció, o sí? ;)

Per cert, molts ànims contra el tabac! YES, YOU CAN! ;)

b

Anònim ha dit...

L'amarula, ben fred, està boníssim! (tot i que pel meu gust, acaba cansant: és tipus baileys, d'aparença i consistència). És una de les begudes estrella en certs indrets mariners, sobretot si s'embarca un a Sudàfrica! ;) De fet, hi ha mítiques fotos de l'ampolla d'amarula reposant dolçament a coberta, i darrera seu una bonica posta de sol al mar. D'anunci, vamos. Per cert, que els companys sudafricans ens explicaven -apart del show que és veure els animals borratxos- que la fruita és un xute de vitamina C, pel que es veu. No recordo si van comentar que justament s'en feien comprimits vitamínics, d'aquesta fruita. I també deien que en feien una mena de cafè, de no sé quina part del fruit (la nou?- ni idea), però que això no ho feia gaire gent. Es veu que l'arbre és força emprat per moltes coses, a l'Àfrica, s'aprofita quasi sencer.

Però apart de l'amarula, volia preguntar: vols dir, Frij, que és comparable anar una vegada l'any (o durant el periode en què els fruits estan ben madurets i a terra), a emborratxar-te i ser un alcohòlic? No crec que això d'aquesta fruita sigui una addicció, o sí? ;)

Per cert, molts ànims contra el tabac! YES, YOU CAN! ;)

b

Anònim ha dit...

Realmente está el pegote de Anónimo pegado dos veces o es que voy bolinga y veo doble?

Feliz Año.

Anònim ha dit...

Pfues no sé hip, tio....jeje...jeje...io no beo nasda de..hip...esso que tu difces...jeje...sabrá colao...jeje
Anònim..ja,..no é lu mateifxx...jeje...prò què farien si...hip...pftinguéssin la magrula aqueta...jeje...totfs els dies per allí tirada...jeje... la çabana borrlrratxaa!!

Anònim ha dit...

Venga, coño, todos fuera. Este blog no és un after. Vayan desfilando. Y tu! El que tiene pinta de biólogo, si, tu. Qué? No me vaciles, me estás vacilando? Ah, pensaba. La botella de amarula esta se queda aquí conmigo. Lo que oyes.

Pa eso estudian una carrera estos piojosos... son carne de perroflauta... bah!

Anònim ha dit...

jajajajajaja... ja veig que els comentaris seran impossibles... jejeje... txin-txin, salut i força al canut!

Frij, no poden tenir la marula tots els dies de l'any, la natura diguem-ne que no ha estat sàdica amb l'arbre i el fa tenir fruits madurs cada dia ;) igualment, si el periode de fruits dura mesos, cosa que podria ser, saps si els bitxos hi van cada dia?

el que és innegable és que s'ho passen teta i després tenen resacón -jo diria que l'elefant segueix borratxo!! (pregunta: i si hi van tots perquè justament el fruit té no sé què més -no crec que sigui la vitamina C- que els aporta no sé cuá?-; és una pregunta patillera, ja sé. dodger, potser acaben veient fosfens!!!!!jejejeje).

prost!,

b

Anònim ha dit...

Ya está el típico segurata cabrón! Tio, no me jodas, que no vamos borratxos payaso, ay, eprdón! Pero si sólo estábamos ablando cómo personas...tio! Béte a la mielda... Además, ésto no son bambas, son mis zapatos de salir joder! Benga déjame entrar al garito o yamo a los mozos!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.