7/28/2008

El plaer de menjar carn

He anat a xafardejar en el bloc d'en Paco Traver, i un dels seus últims articles que tracta sobre el mono obeso, m'ha recordat una cosa que havia llegit en el llibre de La conjura de los machos (de Ambrosio García Leal).

Com podríem explicar els orígens de la nostra dieta carnívora? Està clar que els nostres avantpassats eren vegetarians i que potser, de mica en mica, es van anar iniciant en el món carnívor. Primer potser com a carronyaires, competint amb d'altres animals per la carn morta, per passar més endavant a exercir de caçadors.
Havia de ser un canvi paulatiu, no es pot passar de la nit al dia a fer un canvi tant dràstic de dieta. Doncs en aquest llibre, l'autor comenta una teoria que em va cridar l'atenció.

Els ximpanzès són els únics primats que comparteixen amb nosaltres l'activitat de la caceria. Els ximpanzès tenen bàsicament una dieta vegetariana, però de tant en tant, s'ajunten un grup de mascles adults i se'n van a caçar, normalment cacen preses petites, sobretot micos. Quan practiquen aquesta activitat, es perden els galons, i els mascles dominants deixen de ser-ho, es destensen les relacions i es reparteixen la presa de forma equitativa. És típic que les femelles no tinguin accés a provar la carn en condicions normals, però la cosa canvia quan alguna femella està en estat d'estre. La femella, sembla conscient de la seva irresistibilitat i es passeja per davant del mascle mentre li pispa la tant preciada peça. Així, sembla ser que el mascle es guanya el seu favor i pot accedir a la femella. Alguns primatòlegs han suggerit, de fet, que els ximpanzès cacen exclusivament per poder copular amb les femelles en estre, i així elles tenen preferències a l'hora d'aparellar-se per els mascles que han estat generosos amb elles.
Podria ser doncs, que el ritual de la caça també hagués tingut aquests orígens en la nostra espècie...
El propulsor d'aquesta hipòtesi va ser D. Symons, ell va lligar-ho amb el fet de que les femelles humanes tenen un estre prolongat (tema interessantíssim que es mereix un post a part). Les femelles humanes, són les úniques que han allargat l'atractiu sexual fora dels períodes ovulatoris, convertint-lo en permanent (sinó que m'ho digui qui es pugui resistir a això. I us aviso que està fora de període ovulatori), la qual cosa té un cost, que segons aquesta teoria es compensat per l'accés permanent a la carn. Així, les femelles haurien evolucionat a mantenir un estre permanent per tal de poder tenir accés a la carn, i els mascles seguirien caçant per tal de poder tenir accés a les femelles.
Aquest comportament es pot assemblar bastant al que s'observa en algunes tribus de caçadors recol·lectors actuals, com són els hadza i els aché en els que s'ha observat que el fenòmen de la caça és essencial a l'hora de mantenir relacions d'adulteri. Els caçadors amb grans capacitats i els que cacen les peces més grosses són els que tenen més èxit entre les dones, d'aquesta forma hi ha alguns caçadors que es passen molta estona fora del poblat per poder aconseguir una peça que els faci valedors dels favors d'una dama.
Aquest comportament tampoc hauria de ser tant estrany, ja que el caçador més hàbil i el que caça les peces més grans és el que poseeix una qualitat genètica contrastada, i qui no voldria aparellar-se amb ell!!
Segons aquesta teoria, el fet que ens ha portat a tenir una dieta en gran mesura carnívora, que per altra banda ha permès assolir fites molt importants en l'evolució humana, ha estat la simple ostentació masculina.

Referència:
- La conjura de los machos. Una visión evolucionista de la sexualidad humana. Ambrosio García Leal. Metatemas.
Frij

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant aquesta perspectiva...si més no...curiosa...per pensar-hi.

Felicitats per l'article

Paco Traver ha dit...

I deu ser per aixó que les dones tenen mes resistencia a l´inanició que el homes i per aixó elles poden ser anorexiques i ells no.

Ruso DoCouto ha dit...

(nota : este texto ha sido traducido por uno de los chimpancés de la foto. Correjidlo o lo que sea, por el amor de dios!! que me muero de vergüenza)

La teoria de Symons està bé -t'ho dic jo que sóc fan d'ell. Sobretot quant a biaixos masclistes i a solidesa és molt millor que els dos grups de teories que ho van precedir que deien que l'evolució habia emmascarat la ovulacion per a:
- fomentar la cooperació i reduir els enfrontaments en les societats humanes entre els grups de caçadors (les més masclistes).
- fomentar la cohesió entre les parelles perllongant la vida sexual,un poc menys masclistes que les anteriors, els gibones desmenteixen aquesta teoria.

,però el propi symons corrijió la seva teoria. La realitat dels caçadors recol·lectors és que un recol·lector (una dona) pot mantenir-se a si mateix i a un fill i, no obstant això, un caçador no (teoria de la subvencion de la caça). A més l'esmentat comportament dels hazda i ache és cert en general (els millors caçadors lliguen més), però el comportament sol ser de repartiment més o menys equitatiu de la carn ( i no d'intercanvi per favors sexuals). Així que Symons va afegir que potser també influïa el fet de l'interès genètic "actiu" femení (no solament aconseguir carn, assegurar a un home al costat, etc si no també aconseguir que et criï el fill que vas tenir amb ell que t'agradava)

-Alexander i Noonan afirmen que es tracta d'una estratègia evolutiva per a explotar la inseguretat dels homes pel que fa a la paternitat i obligar-los a establir vincles permanents.
-Sarah Hrdy (altra de les meves favorites) va un pas mes allà i afegix: ...per a evitar el infanticidio (com en el cas de lleons i goril·les).

---bat de güiner is!!!!!...: ...Nancy Burley: El part humà és dolorós i arriscat, moltes moren, una vegada que les dones van ser tan intel·ligents com per a associar copulación i concepció (jo apostaria que va ser la dona afarensis), no quedar-se embarassada amb un cicle menstrual superregular (dias de estro i dias de anestro), era molt senzill. Resumint. La evolucóon va afavorir a les dones que tenien un cicle menstrual menys obvi fins a emmascarar-lo. Les dones van desenvolupar aquest tret per a enganyar-se a si mateixes i no per a enganyar als homes. és una teoria molt simple (si no és que l'expliqui malament) però que té un corol·lari molt complex. referències: Basicamente Garcia Leal i el repàs que li dóna Diamond al tema de les diferents teories sobre el camuflament de la ovulacion. Tambien Birkhead seria referència basica, però estic empipat amb el per que el seu llibre em decepcino un poc.

salut!

pd: puc resistir a això perfectament i sense tot just esforç...per que sóc un jedi.

Anònim ha dit...

Esto me produce cierto desconsuelo. Los mejores cazadores ligan más, los mejores banqueros ligan más, los mejores actores ligan más, los mejores deportistas ligan más, los extranjeros aunque no sean mejores ligan más. Recuerdo que leí una vez un artículo de Ayala en el que se había experimentado con moscas. En un grupete habían introducido un macho foráneo, sueco, por decir algo, y las hembras iban que perdían el trasero. ¡Menudo panorama!
El colgajo me ha parecido bien interesante.

Anònim ha dit...

Benvinguts als nous i gràcies a tots pels comentaris. L'estiu ha fet que no poguessim estar gaire pel blog, a veure si amb "la vuelta al cole" ens hi posem seriosament altre vegada...
Ruso: llàstima que siguis un jedi, no saps el que et perds...
Homorgasmus: A lo mejor deberíamos probar en Suecia...

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.