5/20/2008

Habilitats artístiques


Porto bastants dies donant-li voltes a un video que vaig veure per internet i que us vull ensenyar.
D'elefants, actualment, sobre la Terra en queden tan sols dues espècies, l'elefant africà i l'asiàtic, però en el passat van ser moltes més les espècies de l'ordre Proboscidea que caminaven tranquil·lament sobre el planeta; potser els més coneguts són el mamut i el mastodont.
Si pregunto quina característica podríem atribuir als elefants, la resposta és clara, la memòria. I sembla que si, diversos estudis han confirmat la capacitat dels elefants per reconèixer la crida de 100 individus diferents, o per reconèixer els cadàvers de familiars i d'altres individus de la mateixa espècie, mentre que als que no són de la mateixa espècie els ignoren completament. També són capaços de recordar la localització exacta de pous d'aigua separats més de seixanta kilòmetres.
De tots els mamífers terrestres, els elefants comparteixen tres característiques fonamentals amb humans i micos antropomorfs: viuen vides considerablement llargues, tenen cervells grans i les seves cries depenen de la vigilància dels grans durant molt temps. Les tres són característiques que s'associen amb el desenvolupament de la intel·ligència i el pertànyer a comunitats socials complexes.
I així és, els elefants no deixen de sorprendre per la seva intel·ligència.
De fet, ja van sorprendre el 1838, quan W. C. Harris va documentar per primer cop l'ús d'útils per part d'un animal no humà, quan s'intentava espantar les mosques amb una rama. Després, s'han anat descrivint d'altres comportaments intel·ligents:

- Si no arriben a gratar-se alguna zona del cos, no es refreguen amb un arbre, sinó que agafen alguna eina que els hi ho permeti (pal, branca, tronc,...).
- Si recullen herba per menjar, i aquesta porta una mica de terra, no se la posen a la boca tal qual, sinó que l'abofetegen contra el terra o la mullen en aigua, fins que és mengívola.
- Els elefants s'ajuden d'objectes que troben en l'entorn per llençar-los contra alguna cosa. Poden llençar grans roques contra valles elèctriques, o si passa algun humà despistat per allí poden llençar-li pedres, pals i fins i tot càmeres Kodak, sandàlies, ossos de Nyu,.. (s'ha donat el cas).
- S'ha observat un elefant, que un cop trobada l'aigua després de cavar un pou, se'n va anar cap a un arbre, va arrencar un troç d'escorça, la va mastegar i en va fer una bola, va tapar el pou i ho va cobrir amb sorra. Així s'assegurava aigua durant un temps.
L'experiment estrella va arribar el 2006, quan uns investigadors de NY van anar-se'n cap al zoo del Bronx amb un mirall sota el braç amb la intenció de demostrar l'autoconsciència en els elefants asiàtics.
L'autoconsciència és allò que ens fa ser propietàris d'un jo, la qual cosa, fins a dia d'avui és molt escassa en la natura. Els humans ho compartim amb els 4 primats més propers, amb els dofins, i des de llavors, amb els elefants.
L'experiment consistia en pintar una marca en la cella dels elefants. L'elefanta Happy es va tocar repetidament la marca, i si li canviaven de lloc, es seguia tocant la marca.
Com deia Locke: "Ésser un mateix, distinguir-se com jo mateix dels demés, és tenir consciència". Això és el que aquest experiment demostrava, Happy era autoconscient, es reconeixia davant d'un mirall.
Això no és tot, les capacitats dels elefants poden arribar fins a límits sorprenents. Fa uns dies vaig trobar aquest video per internet:




En aquest video es pot veure un elefant, dibuixant elefants amb unes traces espectaculars. I no és l'únic! Aquests quadres formen part d'un projecte de conservació dels elefants que va començar el 1995. Actualment es poden trobar campaments amb elefants pintors a Cambotja, Tailandia, Índia i Indonèsia. En la seva pàgina web (altament recomanable) es poden comprar els quadres, i els diners recaptats es destinaran a salvar l'elefant asiàtic.
La veritat és que em costa creure que l'elefant sàpiga que s'està dibuixant a ell mateix o a un similar seu. Degut al meu escepticisme innat inevitablement em decanto cap a pensar que li han ensenyat i no sap què dibuixa, però no tinc arguments davant d'aquesta frase (per exemple) que descriu a un dels elefants artistes:
"Paya has developed his own slow concise style of art making. More drawing than painting, he specializes in creating elephant heads. Paya is very slow and deliberate when working, but this can be expected as he creates the astonishing compositions that he does"
Frij

2 comentaris:

Anna ha dit...

això sí que no ho sabia! jo també sóc força escèptica amb els experiments que demostren la intel·ligència animal, però fets com el de la bola i l'aigua, si ho fa l'elefant per ell mateix, són capaços de convèncer-me!

Anònim ha dit...

Ei Anna!
Si, sembla ser que mostren uns comportaments molt intel·ligents.
És molt divertit, perquè he llegit que Happy, ja s'ha avorrit de la conya de la marca a la cella i passa de cooperar! jaja