5/29/2008

Degradar el plàstic

No entenc què fan els organismes que dóna la sensació que vetllen per nosaltres, el nostre estat de salut, per la recuperació de les espècies en perill d'extinció, pels productes contaminants que es llancen a l'atmosfera, pels problemes que tenim amb l'aigua,....
Si, és un tòpic molt utilitzat per la gent que n'està al marge, és molt fàcil criticar les polítiques de conservació fins que un no s'hi posa i descobreix les dificultats que hi ha. Però, permeteu-me que avui critiqui amb indignació a aquestes entitats (en general).

Els plàstics fa uns 80 anys que existeixen, i les bosses de plàstic que avui en dia utilitzem en tota classe de botigues es van introduïr als voltants dels anys 70, o sigui fa uns 30-40 anys, però actualment estant extenent-se pel que entenem com a tercer món, o sigui, que podriem dir que tot el món les utilitza.
Actualment, es calcula que cada un de nosaltres consumeix unes 238 bosses de plàstic anuals, que acaben (la gran majoria) en algun lloc desconegut, ja que tan sols se n'incineren menys d'un 5%. Molts països, davant l'aclaparadora evidència del mal que aquests plàstics estan causant (ja sigui degut a la contaminació del plàstic en si, o degut a la contaminació i guerres que es generen per fabricar-lo), s'han proposat uns objectius per reduïr-ne el seu ús. Espanya, per exemple, s'ha proposat per al 2015 (amb tranquil·litat) que el 70% de les bosses de plàstic siguin biodegradables. França pretén que el 2010 totes les bosses que utilitzin siguin biodegradables. Altres països opten des de ja fa temps a cobrar per cada bossa utilitzada i d'altres se t'enduen a la policia si et veuen amb una bossa de plàstic a la mà (com per exemple a Bangladesh).
Doncs bé, si imaginem el millor dels casos, o sigui que d'aquí a uns anys es deixen d'utilitzar les bosses de plàstic en benefici de les biodegradables, què se'n farà de totes les tones de plàstic que haurem generat durant tant temps?
Aquest 95% de bosses escampades poden tardar en descomposar-se uns 100 anys, matant animals marins i contaminant ecosistemes.
Bé, sembla clar que algú hauria d'estar investigant amb fons públics (en el millor dels casos) o privats, en millorar la descomposició d'aquestes bosses. I la veritat és que ho desconec, però si algú ho està fent, concloc que no s'hi està trencant molt les banyes.
El cas és que un nen de 16 anys de Waterloo (Canadà), ha aconseguit aïllar la bactèria que degrada el plàstic, i ho ha fet a casa seva. Ha descobert que les dues bacteries capaces de degradar-lo pertanyen al gènere Pseudomonas i Sphingomonas respectivament.
Ha aconseguit retallar el temps de degradació fins a 3 mesos, el que és un gran pas endavant. Ell ja ha trobat la solució, ara, per la seva aplicació industrial es necessita un fermentador, el medi de creixement, els microbis i milions de bosses de plàstic.



Notícia:
- http://news.therecord.com/article/354044

Frij

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquests bacteris capaços de metabolitzar nous composts químics són un maldecap considerable per als creacionistes. Ja no saben quines excuses trobar per menystenir-los.

A mi em fa la sensació que cal confiar més en l'evolució i no patir tant per al plàstic (pel que fa a l'acumulació a llarg termini, vull dir). Cada cop n'hi ha més, això vol dir que cada cop serà més favorable que apareguin noves soques de bacteris capaces d'aprofitar aquesta nova font d'aliments. No m'estranyaria que al final esdevingués una plaga incontrolable que ho desfés tot. Això està començant a passar amb els CD. Els països amb humitat es troben en què hi ha un fong que s'està menjant una de les seves capes.

Anònim ha dit...

wow! com mola, el nano... la cosa es, pero, que suposo que la degradacio (temps, degradacio total o no, etc) dependra tambe del tipus de plastic... no?

igualment, assenyat, no se per que dius que no cal patir tant pel plastic, perque tot i que pensis a molts anys vista o a llarga escala evolutiva, el plastic presenta problemes actuals greus per a nombroses especies, cosa que repercuteix en d'altres. per a posar nomes un exemple, i dels "macos" -es a dir, amb animalons que toquen la fibra a les persones i fer-vos caure la llagrimeta fins i tot als freaks mes "descorasonaos"... ehem, ja se que aixo es una utopia, tractant-se de temes tan banals per a vosaltres ;)- podriem dir: a mes tortugues mortes per culpa del plastic, menys medusses menjades, la qual cosa implica un possible "afavoriment" de proliferacio de medusses -es clar que no nomes compta que no se les mengin, per suposat- i per tant canvis en l'ecosistema mari... i per a nosaltres, segurament implica mes ferides de les que fan "pupa grossa"... nomes cal que mireu pel google com son de besties les picades d'alguns d'aquests bitxos).

Anònim ha dit...

Entenc el que vols dir Assenyat, però tal i com diu l'anònim cal esforçar-se per minimitzar els efectes actuals que causa el plàstic ja siguin animals morts o l'impacte ambiental...sinó, per aquesta regla de tres, ja no cal que perdem el temps inventant compostos biodegradables!

Anònim ha dit...

Ja he especificat que em referia per l'acumulació a llarg termini. El mal que pugui fer el plàstic a curt termini és accidental del tipus que pugui fer el vidre.

No em sorprendria que en un futur el que es provés de fer en va fossin nous tipus de plàstics més resistents a la degradació.

Anònim ha dit...

¿No cal preocupar-se perquè acabaran apareixent bacteris que descompondran el plàstic?
Això és el que em preocupa!
No es tracta només de les bosses de plàstic escampades; hi ha tants components de plàstic en totes les coses que fem servir que, el dia que es descomponguin, vestits, maquinetes, mobles i ordinadors ens cauran a bocins. Mamààà!

Anònim ha dit...

Ostres tu, és veritat! Així comencen moltes pelis catastròfiques de ciència-ficció. Un tio apareix amb un virus o bacteri la mar de simpàtic pq ho cura de tot i s'escampa sense control i representa la fi de la humanitat. En aquest cas seria la fi de l'"edat del plàstic"!
Que algú aturi aquell mocós!

Anònim ha dit...

Fuentes muy bien informadas, de los servicios secretos de varios paises, me han dicho que detrás de todo esto quienes están son los extraterrestres, que tienen un plan de ataque a la Tierra para dentro de no mucho (entendereís que pueda/deba ser más preciso). En realidad el mocoso ese es un alienígena (creo que no puede doblar el dedo meñique) al que ya tienen controlado desde hace un tiempo, y de momento le han quitado todas las bacterias esas, que están guardadas a buen recaudo en cajas de puros con libros encima. Me han comentado que de momento podemos estar tranquilos.

Anònim ha dit...

Mierda! Me lo temía!
Tienes alguna información sobre el planeta al que pertenecen?
Conozco a alguno que no puede mover el dedo meñique,...es verdad...ahora que lo dices son un poco raritos..

Anònim ha dit...

Hola frij, solo me dijeron que era muy lejano muy lejano. He dejado un colgajo en mi blog con una propuesta de colgajo para vosotros, supongo que para tí. No sé si conoceís algo de eso. Un saludo.

Anònim ha dit...

Pseuuudomonas, no?

Anònim ha dit...

guillem, es veu que era un mix de Sphingomonas i Pseudomonas. li donen més importància a les primeres.

Anònim ha dit...

ei, ara veig que parlaves de la U de pseudomonas. perdó, pensava que t'havies saltat el paràgraf dels bacteris. jo m'havia saltat les teves "us". ens fem grans...

Anònim ha dit...

Cony, és veritat, ara mateix ho corregeixo. Se m'ha colat! Merci!