4/14/2008

Justifiquem els vicis

Tots tenim els nostres vicis, i tots d'una manera o una altra ens agradaria no tenir-los o, simplement, abusar-ne menys. Coses que "sabem" que són dolentes per a la nostra salut a llarg termini, però que ens donen un benefici instantani al que no volem renunciar. Parlo dels hàbits en el menjar, l'abús de l'alcohol, tabaquisme i molts d'altres.
De tant en tant, els investigadors ens ajuden a veure una esperança a la qual aferrar-nos per sobrejustificar el nostre comportament, i surten treballs científics que descriuen un benefici per tots aquests hàbits socialment "mal vistos". Tots haurem sentit algun cop que el tabac va bé per la concentració, que una copa de vi és bona pel cor o que la marihuana té moltes aplicacions. I bé, al cap i a la fi són treballs en que tan sols es miren els efectes sobre una part i unes condicions molt concretes de l'organisme, la qual cosa no vol dir que no siguin afirmacions certes. Però tots sabem també que si fumes el risc de càncer de pulmó se't multiplica, el mateix amb la marihuana, i què dir de l'alcohol.
Però si sou d'aquests (com jo) que no poden evitar els plaers inmediats del vicis i han de buscar alguna justificació per seguir-s'ho permetent i pensar en el "més endavant ho deixaré", us posaré al dia sobre un parell d'articles científics que han sortit aquesta setmana que parlen de l'efecte protector d'alguns petits vicis enfront la demència.
En el primer, uns investigadors de la University of North Dakota, descriuen el benefici de la cafeïna en unes rates amb excés de colesterol. Els nivells alts de colesterol estan implicats en malalties neurològiques com l'Alzheimer. El que fa el colesterol és desajustar el pas de molècules a través de la barrera hematoencefàlica, permetent que passin al cervell substàncies que en condicions normals no hi passarien.


Els ratolins eren alimentats amb una dieta rica en colesterol i en la beguda hi tenien una mica de cafeïna. El que han pogut veure aquests investigadors és que la cafeïna prevenia de les alteracions en la barrera hematoencefàlica i bloquejava també l'activació d'astròcits en el cervell.
En el segon treball, un grup de la Universitat de Göteborg explica els beneficis del vi en el risc de demència. Des de fa 40 anys que segueixen a una subpoblació de dones de les quals un percentatge ha acabat desenvolupant una demència. Han trobat que hi ha una relació significativa entre les dones que bevien vi i les que no han acabat amb demència, per altra banda per les que bevien licors o cervesa no s'han trobat els mateixos resultats, el que indica que és alguna substància que hi ha en el vi i no en altres begudes alcohòliques el que pot protegir enfront la demència.


Frij

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cada vegada més estudis indiquen que prendre cafè o te prevé l'inici del Parkinson de manera proporcional a la quantitat presa. Tb ho fa el fumar tabac per efecte colinèrgic cerebral. Realment des que vaig sentir això em prenc un altre cafè extra al dia, cosa que per altra banda a nivell intestinal em provoca cert rebombori... haig de dir que afortunadament sóc un dormilega prengui cafè o no, i que no hi ha res que em faci pensar que pugui tenir parkinson ni demència en un futur, però qui sap...

Johan

Anònim ha dit...

Vinga tots a prendre cafè!!
Bé, si el tè fa més o menys el mateix, el canviarem per un bon tè doncs. Això si, el cigarret el mantindrem. De moment.