1/10/2009

Guerra a l'autobús

Tothom l'ha d'esperar algun dia, a vegades 5 minutets, a vegades 20; fins i tot, de vegades pots esperar una hora a que arribi el teu, assegut sòl allà on s'atura, i llavors al cap d'una hora te n'adones que han anul·lat la parada. N'hi ha que passegen de dia i n'hi ha que surten de nit, aquests són els que et convencen quan has begut alguna copa de més. Esperant a que passi el que et convé els observes tots, aixecant-te cada vegada que se n'acosta un.
Així doncs, no és extrany que l'autobús hagi estat escollit des de sempre per lluir-hi publicitat.
La guerra va començar fa uns dies quan el senyor Richard Dawkins, entusiasta lluitador contra les religions i membre del moviment bright, va impulsar una campanya en els autobusos de Londres en què es recomanava a la gent a no preocupar-se per l'existència de Déu i a gaudir la vida. La campanya va superar amb escreix la recollida de fons prevista i va ser un autèntic èxit, aconseguint portar els eslògans tant als autobusos de Londres com a la resta de ciutats britàniques.
Seguint l'exemple, Ateus de Catalunya juntament amb la Unión de Ateos y Librepensadores (UAL) han promocionat la campanya a la ciutat Barcelona que s'iniciarà el dia 12 de gener, amb el missatge "PROBABLEMENT DÉU NO EXISTEIX. DEIXA DE PREOCUPAR-TE I GAUDEIX LA VIDA". En principi, la intenció és que la propaganda la portin un parell de línies de la xarxa d'autobusos de Barcelona (sembla que la 14 i la 41).
Si la iniciativa té èxit, els organitzadors ja han comentat que volen extendre-la arreu del territori, la qual cosa ben bé potser possible, ja que el dia 8 s'havien arreplegat 9354 euros, superant els 2500 necessaris per dur a terme la campanya.
Des de l'altra banda la rèplica no s'ha fet esperar i a e-cristians han iniciat una campanya per a la recollida de diners amb la intenció d'engegar la campanya contrària, o sigui, promovent la fe en aquell senyor de la barba que parla argentí.
Ja abans, des del dia 25 a Madrid, una línia d'autobús recorre el seu trajecte amb un missatge cristià al seu darrera.


Aquí no som ususaris de cap d'aquestes línies del TMB, tot i que anirem en busca de la foto que testimonïi el pas de l'autobús ateu per penjar-la en el blog.

Frij

20 comentaris:

Anna ha dit...

l'altre dia precisament en Dan del Centpeus es queixava que molta gent relaciona la campanya amb Dawkins, quan ell no n'és el principal responsable sinó simplement hi ha donat suport. es veu que molta gent ha aprofitat la connexió per embolicar encara més la polèmica amb evolucionistes contra creacionistes.

Anònim ha dit...

Sí, jo també volia fer el comentari que ha fet l'Anna. Això ve d'una organització d'activistes ateus anglesos, però no va ser obra de Dawkins. Mireu la pàgina web d'aquesta gent, si no.

Per altra banda, tot i que la idea no és gens dolenta, trobo que l'eslògan triat no és el més ben trobat per a quelcom així. Donen per suposat que els creients no gaudeixen de la vida, per a posar un exemple, quan segurament sí que hi ha creients ben feliços i contents. No crec que sigui la millor frase per a una campanya d'aquest estil, tot i la simpatia que li tinc.

salut!ja trobava a faltar posts nous!, em teniu ben enganxada ;),

b

Memecio ha dit...

Mmmmm...no sé, no sé...Encara que cuan em vaig asabentar de la noticia em vaig alegrar, ara, mirant-ho mes fredament, crec que els calers es podrien aprofitar millor. Als racionalistes ja ens aten la raó. I anira percolant per ella mateixa. Potser deixem el proselitisme buit als que ho necesitin.
Per cert, he legit que les autoritats religioses volen engegar la campanya contraria, també als autobusos. Pero en aquest cas no diuen "probablement". Lo seu son dogmes.

Anònim ha dit...

Sí, simpatia no és el mateix que estar-hi del tot d'acord. Jo, com tu, Memecio, tinc els meus dubtes de si cal una campanya així, sobretot pel que expliques després del la campanya contrària que volen fer, i perquè els calers es poden invertir millor, això està clar. S'assembla a una campanya política, quasi. I no sé si jugar a aquest nivell amb creences, idees i ideologies i coses similars no és rebaixar-les a nivell quasi de "compra'ns" ;). Vull dir, que millor invertir en educació bona!
Això sí, si l'objectiu és més despertar polèmica i que es parli del tema obertament, com a mínim per a que la gent es plantegi coses, doncs ja ho tenen!

Anònim ha dit...

Hola a tots,
si, és veritat que la campanya no l'ha començada en Dawkins, però ha fet una "petita" col·laboració pública de 5000 euros, o sigui que podríem dir que a ell no li importa que surti el seu nom. És lògic que ell li ha donat impuls...
Els diners des de un primer moment se sap que s'estan donant per a aquesta campanya, hi ha gent que dóna calers per a la campanya de l'Obama, i hi ha gent que els dóna per aquesta. Tothom sabia on estava posant els calers...
Si no passa d'aquí, és un cop d'atenció a tots i així se'n parla una mica.
El missatge? Diria que no exclou a ningú de res, simplement diu que no perdis el temps preocupant-te per això.

Daniel Vicente Carrillo ha dit...

Em fa riure que no us adoneu del maniqueísme implícit del lema del senyor Dawkins. Donat que Déu -o la religió, pels que no hi creuen- és "l'arrel de tot mal", la desaparició de l'ideal de Déu és una bona notícia. No hi ha mal a l'home, aquest es troba només als productes culturals que engendra y que el posseeixen com a esperits funestos. Per tant, alegreu-vos!

en Girbén ha dit...

A mi no m'interessen tant els assumptes anglesos com els d'aquí...
Explicaré un efecte de retruc de la campanya barcelonina. Aquest cap d'any, durant el funeral de l'Armengol Passola (creador de la Nova Cançó -Concèntric i Edigsa-, de la llibreria ONA, i de mil iniciatives més), i davant de la estupefacció de la gernació d'assistents, el mossèn, desentenent-se del finat, es va treure de la màniga una llarga i enardida filipica a propòsit del tema. No la reproduiré per a no ofendre cap mínima intel.legència, però va tenir passatges tan delirants que aixecavwn murmuris del públic: "Aquests que es deixen embaucar amb contes de fades!" (A què, o a qui, sona?), va rematar-ho retornant al "Catalunya serà cristiana o no serà". Ni la mateixa família se'n sabia avenir...
Irracional, sí -com els pertoca-, però ells ho entenen com una mena de batalla decisiva.

Anònim ha dit...

irich, perdona la meva poca paciència, però no entenc quelcom, a veure si ho he entès bé:

no hi ha mal a l'home però sí als productes culturals que engendra?

m'ho podries explicar millor?

Déu -és un producte cultural- després posseeix uns quants com a esperit funest?

I després, a veure si algú m'ajuda... sempre m'he preguntat una cosa: si Déu ens va fer a imagen y semejanza seva, això vol dir que Déu també pot fer el mal, que pot tenir enveja, i sentiments dolents i astènia primaveral? I si algú em diu que nosaltres som un producte de Déu, potser també som un producte d'aquests que després el posseeix com esperit funest i el fa ser també un xic dolentot, com diria el Tomàs Molina? ;)

Asimetrich ha dit...

És curiós, però una mena de batalla força estèril al meu parer. Primer per que no veig encertada la frase, això de preocupar-se, no sé perquè un creient ha de preocupar-se. Segon, la campanya no fa cap favor, és més aviat destructiva que no pas didàctica, que és el que caldria. Són ganes de tocar els collonets una mica :)

Anna ha dit...

Asimetrich, en Dan justifica molt bé la frase en el context anglès, on sembla que hi ha molts missatges amb amenaces eternes pels no-creients. Potser és cert que aquí a Catalunya, la campanya no té tant sentit.

Anònim ha dit...

A mi també em sembla que la frase no és gaire afortunada. Per descomptat que no va dirigida als creients; la gent religiosa és fins i tot més feliç, segons expliquen alguns psiquiatres i psicòlegs. La cosa va més dirigida a l'ateu o agnòstic que conviu amb l'angoixa vital. Però tampoc hi estic d'acord. Conec una persona que ha interpretat la frase com una invitació al nihilisme. La clássica confusió entre no-creient i nihilista que no m'explico. Jo m'hauria quedat amb: probablement déu no existeix.

No t'entenc Irich. No he sentit mai en Dawkins extenent les idees de Rousseau. Enlloc del missatge es dóna a entendre que l'home és bo de manera innata i és la societat qui el fa dolentot.

Tampoc diu que la religió sigui l'arrel de tot mal. La religió ha fet molt en el passat extenent els valors amb els que avui en dia comulguem tots els que discutim aquí. Però l'existència de Déu en tot això és irrellevant. Probablement no existeix.

Daniel Vicente Carrillo ha dit...

En Dawkins és d'esquerres i, per tant, rousseaunià. Ha manifestat per activa i per passiva que no creu que ens haguem de sotmetre als dictats de la selecció natural, ja que la cultura ens redimeix d'aquest destí d'urpes i ullals. Creu escapar d'aquesta manera a l'acusació de social-darwinista, però tan sols escapa al sentit comú, al situar la cultura en un plànol de superioritat respecte l'home, que és qui la genera. Ella ens faria bons o dolents, segons l'educació rebuda. No has vist la seva preocupació per a que cap nen sigui anomenat "cristià" o "musulmà"? Cal ensenyar-los a dubtar de tot el que no sigui empíric. D'això en diu educar aquest idiota.

Daniel Vicente Carrillo ha dit...

Respecte a que la religió és l'arrel de tot mal, ja ho crec que ho ha dit. És el títol d'un dels seus reportatges adoctrinadors, i tot i que apareix amb un interrogant, no cal esperar que aquí extengui la clemència del "probablement", ni que un fanàtic com ell jugui amb ironies o dobles sentits.

Anna ha dit...

irich, em sembla falaç l'afirmació esquerres=roussearunià. Tot té matisos.

Pel que fa al paper de la cultura sobre els humans, no em sembla pas que escapi al sentit comú dir que "la cultura ens redimeix d'aquest destí d'urpes i ullals". En el debat nature-nurture, ja fa molts anys que hem après que els gens no ho són tot, i que la cultura té un paper fonamental sobre les nostres accions.

Per altre costat, no coneixia "la seva preocupació per a que cap nen sigui anomenat "cristià" o "musulmà"", però em sembla perfectament lícita i la comparteixo. Els nens són nens, i mentre ens etiquetem segons la nostra religió (o la falta d'aquesta), molts conflictes seguiran vius o latents al món.

Finalment, no entenc ni la teva agressivitat d'expressió ni els teus insults.

Anònim ha dit...

Hola, només dir que jo signaria també bona part del comentari de l'Anna. Sobretot la primera meitat.

Anna, les discussions amb irichc sembla que són llargues i en aquesta línia, pel que he pogut observar.

salut!

Anònim ha dit...

No és necessari censurar les pujades de to de L'Irich mentre no ataqui amb insults a comentaristes. Sinó jo no podré insultar a San Agustí.

Ser d'esquerres i Russeaunià està un mica passat de moda i més entre els científics. El rollo del "Bon salvatge" no se l'empassa ni déu, i més aviat als científics se'ls etiqueta, erròniament, de Hobbessian (i.e. necessitem una cultura per domar el leviatà).

De totes maneres això no té res a veure en dubtar de l'existència de déu, cosa molt sana. Si no ensenyes als nens a dubtar i a tenir criteri propi basat en els fets, què els ensenyaries tu? El culte a Astarté, El, Tanit, Satanàs, el deu del Tro, la tetera voladora o Jesucrist? O bé a refiar-se de la forma particular de viure l'espiritualitat de... els seus pares, els cures del cole, l'Enya o del Pocholo? Il·lumina aquest punt, si us plau.

Anònim ha dit...

Tots hem tingut algun amic/ga que ha estat preocupat per alguna cosa, i nosaltres des de fora li hem dit: "no et preocupis tio, gaudeix de la vida i intenta oblidar aquest tema!"
Sou tots uns nihilistes!
Irichc: No ens entendrem mai està clar, però com l'Anna, i en Dawkins, estic d'acord a que els nens no se'ls etiqueti amb la religió dels pares, al igual que ningú es dirigirà als teus fills com els nens socialistes, els republicans, els convergents o els feixistes,... Els nens són nens ;-)
Per acabar, la campanya ha complert la seva intenció:

"Con esta iniciativa queremos, en suma, contribuir a animar el debate social, porque en la respuesta a estas cuestiones se encuentra nuestra propia concepción del ser humano y de los valores fundamentales que subyacen en la construcción de la sociedad"
De la pàgina d'UAL.

Anònim ha dit...

Hola! Dodger, realment s'etiqueta als científics de hobbesians? No ho tinc del tot clar. Tens raó en dir que erròniament, però no sé molt bé si estàs pensant en referències concretes o és més que així es diu i punt. Perquè a mi no em sona tant, això últim, per això volia preguntar-t'ho. Científics en general, apart, o científics naturals? ;) Potser no paga la pena parlar d'això en aquest post, tampoc.

bona nit!,

b

Anònim ha dit...

Jo agafo cada día el 41...i va buit dels iaios i les iaies habituals....estarà darrera d´aquesta desocupació la mà oculta de Losantos i la COPE?

Anònim ha dit...

http://www.microsiervos.com/archivo/frases-citas/en-caso-de-impacto-inminente.html