5/26/2009

Mamutets (2): Masha i el senyor Tijonov

La mamuteta Masha se la va trobar el capità d’un vaixell que va tenir la desgràcia, i la sort al mateix temps, de patir una avaria. El vaixell es va haver d’aturar en un costat del riu Yuribeteyaja, a la península del Yamal, i en fer-ho, el capità va avistar el cos de Masha. Én aquell moment, l’any 1988, era la troballa de mamut més a l’oest de Sibèria. El recent descobriment de Liuba a la mateixa península ha fet que comparteixi el títol amb aquesta altra cria de mamut.


Qui va encarregar-se del cos va ser Alexei Tijonov. Aquest senyor podríem dir que és l’hereu de Vereshchagin de qui vam parlar aquí, i treballa com ell va fer al Museu de Zoologia de Sant Petersburg. És un Master of Mammoths com déu mana. Masha és el nom de la seva filla, i és el nom amb què va batejar la mamuteta.

Masha no és gaire famosa. El fet és que Dima està molt més ben conservat. De fet ningú no en parla sinó és per dir que reposa al costat de Dima al museu de Sant Petersburg.

Ja posats, vull parlar d’aquesta frase que diu textualment: “Recordó que en 1998 fueron descubiertos los restos de un mamut de cuatro meses, "Masha", que actualmente se exponen en el Museo de Historia Zoológica de San Petersburgo junto a "Dima", otro ejemplar hallado en 1977 en el extremo oriente de Rusia.” La mateixa frase, excatament, calcada, apareix a dotzenes de pàgines webs de diaris, blogs, revistes digitals, etc. Però és que el més fort és que és falsa! Va ser al 1988 que es va descobrir! Així es copien els teletips de les agències de notícies i circulen les troles a velocitat de la llum.

La causa de la mort es deconeix del tot, però es diu que una profunda ferida a una pota del darrera podria tenir-hi alguna cosa a veure. 4 mesos tenia quan va morir.

Referència:

- Mammoths, Giants of the Ice Age. Adrian Lister i Paul Bahn

Dodger