11/26/2008

Desxifrant haplotips

"Benvingut. I felicitats. Estic encantat que poguessis aconseguir-ho. Arribar fins aquí no va ser fàcil. Ho sé. I fins i tot sospito que va ser una mica més difícil del que creus."

Deixeu-me començar citant en Bill Bryson en la introducció del seu llibre Una breu història de quasi tot. Perquè el sol fet que estiguem aquí en forma d'Homo sapiens i no en forma de pols còsmica ja és per si sòl la repera. Però és que no només és això, sinó que cada un dels individus que hi ha ara mateix sobre el planeta Terra és la culminació d'aparellaments productius. Si tirem una línea endarrera en el temps, cadascun de nosaltres som descendents d'individus que s'han reproduït, que a la vegada també ho són d'altres, i així fins fa 3500 milions d'anys (que no és poc). No n'hi ha cap entremig que hagi mort sense descendència...Sóm la hòstia!!

Un cop fetes les felicitacions, recordem a tots els que ara podríen haver estat i no són. Com per exemple centenars de milers d'individus d'espècies extengides: dinosaures, tigres dents de sabre, mamuts, neandhertals,... O simplement, grups d'una espècie existent, portadors d'uns caràcters particulars que no poden deixar descendència per varis factors, emportant-se a la tomba uns caràcters únics de l'espècie.
Dilemes així, ens els trobem quan intentem donar resposta a la pregunta de si els neanderthals i els sapiens es van creuar en algun moment. En l'actualitat no trobem traces de neanderthal en els humans actuals. Alguns utilitzen aquesta idea per defensar que no es van creuar mai, però és cert? Doncs, no ho sabem. Simplement, el que ens diu, és que si es varen creuar, els seus descendents no han arribat fins al dia d'avui. No varen tenir la mateixa sort que cadascun de nosaltres.
En referència a tots els que han quedat pel camí en aquest llarg trajecte, ha sortit un treball en aquestes últimes setmanes. Han seqüenciat el genoma mitocondrial complet de l'home dels gels: Ötzi; un individu que va viure fa aproximadament uns 5300 anys i en morir va quedar conservat en el gel dels Alps. La sorpresa l'han trobada observant unes variacions genòmiques que conformen el que anomenem haplotip. En la població actual de la Terra hi ha varis haplotips (linies genètiques), i el 8% dels europeus pertany a un haplotip concret, anomenat haplotip K. Doncs ja fa un temps que se sabia que Ötzi pertanyia a aquesta línia genètica. A més, en la població actual, aquest haplotip es pot dividir en tres subgrups, depenent de petites variacions genòmiques.
El que han vist en aquest estudi, és que Ötzi pertany a un subgrup dins de l'haplotip K que encara no s'ha trobat en la població actual.
O sigui, que la branca evolutiva a la que pertanyia Ötzi, es va extingir, que cap dels seus descendents ha arribat fins avui dia.
No es pot descartar per això, la hipòtesi que pertanyi a una línia molt poc comú actualment, que els estudis poblacionals encara no hagin detectat.
Així, que cap dels que estem aquí som fills d'Ötzi (que no vol dir que no en tingués...jeje).

Referència:
- Ermini L et al. Complete Mitochondrial genome sequence of the Tyrolean Iceman.
Curr Biol. 2008 Nov 11;18(21)
Frij

4 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Molt interessant. Però com tu dius, jo encara no descartaria que algun visitant d'aquest blog, o fin i tot tu, pugui ser descendent de l'Otzi. Qui sap si el teu haplotip és d'aquesta minoria de l'Otzi? Podries demanar els drets de l'herència (un taparrabos i un parell de fletxes?) :-)

El llibres que cites el tinc pendent, però ja l'he vist recomanat en més d'un blog, així que l'hauré de demanar als reis.

Anònim ha dit...

És un llibre essencial. No deixo de recomanar-lo a tothom...
A mi no em toqueu els "haplotips" que jo estic molt tranquil així...

Anònim ha dit...

Ja estic més tranquil sabent que no sóc un maleït i anodí fill d´otzi. Ara em tocaria trobar a la meva mare.

Abraçades!

Tyrell

Anònim ha dit...

Ànim anònim! Jo amb això si que no et puc ajudar...
Prova amb alguna cosa en plan "quien sabe dónde"...a la tele sempre funcionava. És que on no arribi la genètica...