9/15/2008

Religió a la carta (I)

M'agrada molt una frase del comediant Emo Phillips (me'n vaig assabentar llegint a Daniel Dennet) on ridiculitza la religió. Diu: "Quan era un nen, acostumava a implorar-li a Déu per una bicicleta. Però més tard me'n vaig assabentar que Déu no obra d'aquesta forma, així que vaig robar una bicicleta i vaig implorar pel seu perdó!!"
Quan busquem preguntes i respostes en qualsevol religió, veiem que tot s'aguanta sobre una estructura de retòrica infalsejable, on a la nostra manera d'observar no hi cap diferència entre per exemple l'existència de Déu i la no existència. Això ràpidament recorda la idea de Carl Sagan que tenia un drac al seu garatge. En el seu llibre "The demon-haunted world" explicava alguna cosa així:

"- En el meu garatge hi viu un drac que escup foc per la boca
- Ensenyi-me'l- diu vostè.
Jo el porto al garatge, vostè mira i hi veu, una escala, llaunes de pintura buides i un tricicle vell, però el drac no hi és.
- On està el drac?- em pregunta.
- Oh, està aquí- contesto movent la mà vagament-. Em vaig oblidar de dir-li que és un drac invisible.
Em proposa que cobreixi de farina el terra del garatge perquè quedin marcades les petjades del drac.
- Bona idea- replico-, però aquest drac flota en l'aire.
Llavors em proposa utilitzar un sensor infrarroig per detectar el foc invisible.
- Bona idea, però el foc invisible tampoc genera calor.
- Es pot pintar el drac amb sprai i fer-lo invisible.
- Bona idea, però el drac és incorpori i la pintura no s'hi enganxaria."


I així es podria seguir eternament fins que haguessim d'acceptar l'exitència d'aquest drac com a única sortida. Al final, seria el mateix creure en un drac invisible, que flota, incorpori, que no genera calor,...que no creure en el drac. És una historieta que il·lustra com bé com actuen les religions per explicar els seus miracles i l'existència dels seus Creadors.
En els últims anys estan apareixen moltes religions que intenten fer una mica de parodia de les religions (diguem-ne) serioses i organitzades.
Si sou d'aquells que necessiteu creure en alguna cosa teniu opcions de sobres!!

Pastafarisme

Aquesta religió convoca a tots els seguidors del Montre de l'Espagueti Volador (MEV) que s'anomenen a ells mateixos com pastafaris.
Aquesta religió fou creada el 2005 per Bobby Henderson en resposta a la decisió del govern de Kansas d'impartir, a les escoles, el mateix número d'hores en ensenyar el disseny intel·ligent i la teoria de l'evolució.
Els seguidors d'aquesta religió (que van vestits de pirata) creuen en la creació de l'Univers per part del MEV i que totes les evidències que de forma errònia estan a favor de l'evolució, van ser posades per Ell com a prova de fe. També creuen en la intervenció del MEV en les datacions que fan els científics dels diferents isòtops; els científics no ho saben, però Ell intervé de manera que tot sembli més vell.
Otorguen la culpa del calentament global al descens de pirates que hi ha hagut en les últimes dècades, com es veu clarament en el gràfic.
En el pastafarisme també existeix un cel, on hi ha volcans de cervesa i una fàbrica de ballarines d'striptease. En canvi, a l'infern la cervesa és rància i les ballarines tenen malalties venèries.

La Unicorni Rosa Invisible

Els seguidors d'aquesta religió creuen en una Unicorni rosa i invisible que rapta mitjons per mostrar-se i prefereix la pizza de pernil i pinya a la de pepperoni i xampinyons. Creuen que la de pepperoni i xampinyons li agrada a la Ostra Morada, que abans era una seguidora de la Unicorni Rosa Invisble, però va ser expulsada de les seves pastures per intentar convèncer als creients de que preferia la pizza de pepperoni i xampinyons. Els seus seguidors són beneïts amb les Seves visites, que es mostren amb senyals en la roba de la rentadora. El seu numero sagrat és el 42; aquest numero resulta de sumar els dígits de l'any que ella es va revel·lar (1+9+9+4), s'obté 23, que si li sumem 4 (les seves ferradures), més 2 (les seves orelles), més 2 (els seus ulls), més 1 (la seva banya), més 1 (la seva cua) i més 9, s'obté el numero 42.
Si us pregunteu com se sap que és invisible, la respota és fàcil.
Heu vist mai a un unicorni rosa amagant-se darrera d'un arbre? És clar que no. Això demostra que no té perquè amagar-se, ja que és invisible.

Tetera de Russell

Aquesta és una analogia que va escriure el filòsof Bertrand Russell el 1952. Ell suggereix que hi ha una tetera de porcellana xina girant al voltant del sol en òrbita el·líptica. Com que aquesta tetera és massa petita per veure-la, utilitzant els telescopis més potents, ningú podria refutar aquesta asseveració. Afegeix que si la seva existència s'expliqués en llibres antics i s'ensenyés cada diumenge com a veritat sagrada qui dubtés d'ella necessitaria ser ingressat en un psiquiàtra.

Església dels SubGenis

Aquesta corrent va ser fundada en 1953, es descriuen com una ordre de heretges i blasfems, dedicats a la vagància total, aprofunditzant en la ciència de la burla, sadofuturisme, megafísica, escatolografia, esquizofrènica, moralisme, sarcastrofia, cinisreligió, apocalipticonomia, espectoracionalisme, hipnopediatria, subliminalisme, distoutopianitat , sardonicologia, apariencionisme, ridiculofàgia i teologia miscelània.

De moment ho deixem aquí, intentaré fer una segona entrega, de totes formes ja en tenim per triar i remenar!!

Pàgines web:
- Pastafarisme
- Unicorni Rosa Invisible
- Església SubGenis
Frij

3 comentaris:

Anna ha dit...

ostres, jo només coneixia el pastafarisme.

Anònim ha dit...

Està ben trobat, això del drac i de al bicicleta.

Anònim ha dit...

Si, n'hi ha per a tots els gustos, si us animeu podem crear la del colom depil·lat que menja pà amb tomàquet! Intentaré recollir-ne alguna més i fer un altre post.