Fa ben poc es va fer pública una troballa en un jaciment a Guàdix de 2 milions d’anys d’antiguitat. Es tractava d’unes restes d’ossos amb marques que de ser resultat d’activitat humana serien l’evidència de presència d’homos més antiga d’Europa. Per posar-nos en antecedents us recordaré que de moment el primer homínid fora d'Àfrica es remonta a 1,8 milions d’anys i es va trobar fosilitzat a Dmanisi, Geòrgia, i dona cos a l’espècie Homo georgicus.
Doncs bé, la notícia fresca és que l’equip Atapuerca presenta en societat, concretament a la revista Nature (article), la mandíbula trobada a la campanya d’estiu de l’any passat datada en 1,2 milions d’anys. La troballa es va fer al jaciment de la Sima del Elefante, no confondre amb la de los Huesos, on ja havien trobat una dent humana també de 1,2 milions d’anys, eines de sílex de mode olduvaià i restes de fauna amb marques d’activitat humana. Per tant aquests fòssils d’homínids (la mandíbula i la dent, que probablement pertanyen al mateix individu) passen a ser els més antics d’Europa.
Mentre es posen d’acord sobre si es tracta d’una mandíbula antecesor o no, el que si sembla és que morfològicament és similar a la dels homo georgicus majoritàriament, i també en certes característiques a algunes mandíbules asiàtiques. Es proposa, per tant, que la primera sortida d’Àfrica del gènere homo va instal·lar a Europa occidental unes poblacions que van evolucionar, es van especiar i van iniciar nous llinatges d’homínids.
Un fòssil important. Felicitats! als “currantes” d’Atapuerca que passen calor a l’estiu com uns valents tot alternant els finets tornavissos i escuradents amb el martell pneumàtic i les carretilles quan l’estrat es posa tonto.
Link d'interès: Fundación Atapuerca
Dodger
4 comentaris:
Ei nois!
si enlloc d'haver estat per terres madrilenyes aquest estiu haguñessiu repetit Atapuerca, de ben segur que els vostres noms apareixerien en aquest blog i al 3/24...ja us vec foradant la pedra amb el tornavís, amb sorra per tot arreu obrint camí a aquells que després es posaran la medalla..
Troballa interessant, però tinc una curiositat..quasibé 1 any per a poder esbrinar l'antiguitat?..sort que no se'n troben cada dia de fòssils com aquest sinó se'ls hi acumularia la feina!..
Ànims, segui així..
Tot i ser un personatge ignorant en aquests temes, trobo que són uns escrits força bons i interessants..
Gràcies pels piropos, són piles per fotre-li més canya a l'assunto.
No he pogut deduir qui ets i això que he mirat paraula per paraula a veure si podia.
Sempre triguen en publicar un fòssil, si és una cosa molt important poden trigar anys. S'ho miren i s'ho remiren, estudien morfologia, les marques de les dents... tot això són becaris explotats... ja saps com van les coses... van passant els dies...
Una abraçada i digue's-me qui ets!
ei! molt currat el blog;)
glorix.
Moltes gràcies!
Publica un comentari a l'entrada