2/09/2011

La forma forma la paraula

Un dia vam comentar que certs universals en el llenguatge desafiaven la maledicció divina llançada als homes per culpa de la gosadia de la Torre de Babel. La maledicció consistia en repartir idiomes diferent entre la gent de manera que no es poguessin entendre. Llavors vam anomenar un d'aquests universals, que era que per tot arreu es considera mal sonant començar un síl·laba amb “lb”.

En la creació de lèxic en diferents idiomes podem identificar un altre universal. És l'experiment del gestalista estonià Wolfgang Kohler, famós pels seus treballs amb ximpanzés a Tenerife on va concloure que aquests animals no aprenen determinades coses (com pillar un plàtan amb un pal) per assaig-error sinó que es miren la situació, tenen la brillant idea, i ho fan a propòsit. Aquesta és la anomenada “aha!-experience”. L'experiment que deia es diu Booba & Kiki, i consisteix en mostrada aquesta imatge:


Endevinar quin nom va posar la tribu X a cada una d'aquestes dues formes, Kiki o Booba.

El 98% de la gent arreu del món posa booba a la boteruda i kiki a la punxeguda. Fort eh? Per què passa això? Sembla que quan creem paraules a partir de la forma escollim uns son específics. Mireu com poseu la boca quan pronuncieu boooba. És com que fem la boca rodona com imitant la forma boteruda, no? Mireu també com aquests impressió es manté inclús en la lletra de l'abacedari llatí, la B i la O són arrodonides, mentre que la K i la I son anguloses. Potser per això la gent de diferents països acabem a vegades enganxant el significat de coses a partir simplement de com sonen. Ves quina cosa.

Dodger

5 comentaris:

parvulesco ha dit...

Touché.

V ha dit...

Però ho va provar en gent analfabeta, què no conegues la lletra que representa el so??

b ha dit...

... o sords, sense escriure'ls les lletres? :)

Josep ha dit...

Tinc entès que JRR Tolkien ja va fer un experiment així en la seua època de professor universitari.

Obat Tradisional Jantung Koroner ha dit...

oh saka mituka mina deos