4/26/2010

Volcán de los murciélagos

Tot i no haver estat per aquí, m’ho puc imaginar.

El dia de Sant Jordi és un d’aquests dies que els catalans pengen banderes als balcons i surten en massa de la seva cova, i omplen places i rambles per buscar una rosa o un llibre o, si es pot, una mica de cada… Teniu ja el vostre?

Doncs més o menys aixó, és el que fan cada dia desenes de milers de ratpenats de la Cueva de los Murciélagos en la reserva de la Biosfera de Calakmul.

Quan s’inicia la posta de sol ja es comencen a percebre els primers moviments dins la cova, les olors del guano es fan més fortes i s’escolten les primeres senyals producte del procés d’ecolocalització. En l’instant en que el sol s’amaga per complet, el ratpenat més intrèpid surt de la cova i realitza tímides incursions a l’exterior per testar la humitat de l’ambient. Mica en mica es van acumulant ratpenats al voltant de la boca de la cova realitzant un vol circular, s’eleven per sobre dels arbres i surten tots en la mateixa direcció. En el punt àlgid hi ha milers de ratpenats formant un núvol que es desplaça en el cel formant un espectacle natural incomparable.

Alguns es perden, alguns es foten de cap contra els arbres, altres contra un servidor, però al final quasi tots aconsegueixen l’objectiu de seguir al grup. Dic quasi tots per què els falcons també n’estan al cas i sovint aconsegueixen endur-se alguna presa.

Desenes de milers de ratpenats arriben a sortir de la cova cada dia durant unes tres hores, i diuen que enfilen un llarg camí fins a Tikal a Guatemala (no els vaig seguir per confirmar-ho…), per després tornar abans que surti el sol.

Espero que tots poguessin aconseguir la seva rosa particular…

Links:

http://www.mexicodesconocido.com.mx/notas/4282-Calakmul,-Campeche:-tierra-en-abundancia

Frij a Mèxic