10/23/2009

Sense moral

Dóna la sensació que amb el pas dels anys la religió va perdent més protagonisme en el dia a dia, o si més no, la seva paraula ja "no va a missa" com havia passat anys enrera i mica en mica la seva doctrina i els seus ensenyaments agafen papers més concrets a l'hora d'afrontar els valors d'una societat, a l'hora de marcar els codis morals, de fer de guia espiritual (qui ho necessiti),...
L'evidència acumulada i la història l'han anat deixant en evidència un cop rere l'altre i han acabat arroconant el seu paper al no mataràs, respectaràs al pròxim, a la bondat del totpoderós,... Han trobat el seu nou lloc i la societat ha acabat acceptant i donant suport al seu paper com a indispensable en (almenys la nostra) societat. Un clar exemple n'és la "multitudinària" manifestació de la setmana passada, on ara es posa les mans al cap per l'assassinat d'embrions de 3 mesos camuflant-los en imatges de recent nascuts i mentre, resta impassible a la matança diària d'humans que provoquen (per exemple) les últimes guerres que s'han dut a terme amb el seu consentiment.
En fi, ens poden servir les religions com a eina per dictaminar un codi moral i ètic avui en dia?
Als Estats Units d'Amèrica (un païs profundament més religiós que el nostre) es va fer una enquesta per esbrinar la religió que seguien la gent que hi havia en les presons, i es va comparar amb els resultats de la gent normal (tot i que segueixen sent americans...) que no comet actes penals.
Així doncs, mentre en la població americana trobem un 16% d'ateus (sí, aquests malvats energúmens que trien com a opció personal la tirania més absoluta i viure sense codi moral), en les presons tan sols el 0,2% dels presos es confessen ateus.
A part d'aquest exemple, existeixen prous exemples que tant creients com no-creients tendeixen a tenir almenys la mateixa sensibilitat davant de testos que valoren la moralitat (com aquest).

Podríem començar a pensar que qualsevol organisme al viure en societat és essencial que mantingui uns mínims "morals" per continuar sobrevivint com a espècie? I que potser van inclosos en la nostra herència evolutiva tot i que no estiguin escrits en un llibre?

Vist a : El retorno de los charlatanes
Frij

5 comentaris:

Josep ha dit...

El primer que ens hauríem de preguntar sobre l'enquesta és si els presidiaris eren persones religioses abans d'entrar a la cangrí o han trobat Jesús(Al·lah, etc...) a la trena.

Per por, o per voluntat de redemció, probablement molts han trobat la fe a la garjola.

I anant al pinyol del post, és evident que si creus que tens una veritat revelada per Deu, tens el dret i el deure de fer el que calgui. En el fons, el fanatisme religiós no deixa de ser un acte de pedanteria.

Que passi un bon sàbbat
;-))

Frij ha dit...

Aquesta és la gràcia, això és ben contradictori no? La religió ofereix uns valors morals, però a la vegada la llibertat de saltar-te'ls quan calgui!!

Asimetrich ha dit...

Crec que per seguir aquesta "moral" o certs codis ètics, no cal cap religió. Els drets humans són fets per humans i pels humans, sense necessitat de cap Déu o divinitat que els dicti. Si faig una ullada a la història, diria que les religions han fet més mal que bé (és la meva opinió).

Mr Towers ha dit...

Ehem, m'he permès la llibertat de copypastejar-vos aquest post per llegir-lo per antena en el meu programa de ràdio setmanal (també està postejat al blog del programa )

Citant-vos com a font, obviament.

Si hi teniu algun problema o qualsevol cosa feu-m'ho saber, gràcies.

Frij ha dit...

Estic amb tu Asimetrich. Estic segur que sense codis morals "religiosos" no aniriem pel carrer matant a la iaia del 4rt...si més no, no més que ara.
Encantats i amb molt de gust Mr. Towers!