4/06/2009

Tattoopuntura

Quan parlem de tatuatges, jo m'imagino aquell tio que surt a la tele ple de colors fins a la punta dels cabells (ja no recordo si no en té) i tot d'arrecades penjant-li per tot arreu.

Des de sempre, els tatuatges sembla que han estat un senyal de distinció, d'ostentació i poder. I per això, aquest tio de la tele és el meu gurú, el meu mestre, el meu tsentsei,....
L'home dels gels és el primer registre tatuat que tenim. Estem parlant de l'Ötzi, un home que va morir fa uns 5200 anys allí per la zona dels Alps italians, i gràcies al seu cos momificat, s'han pogut escriure les primeres històries sobre traïcions i assassinats. A més, (ja en va parlar en Memecio) en el cos de l'Ötzi, s'han trobat molts tatuatges són els primers tattoos dels que tenim constància. Es disposen el llarg de l'esquena, canells i cames formant 15 grups de línies i/o formes geomètriques. Tot i que Ötzi podria haver estat el cap desbancat d'una tribu que e smovia per la zona, els seus tatuatges no impressionen massa i no semblen pas ornamentals, ja que la majoria no passen de simples ratlletes verticals o creus.

És possible que aquests tatuatges tinguéssin una importànciua mèdica?
Alguns autors han estat estudiant aquesta hipòtesi, basant-se en els punts clàssics de l'acupuntura xinesa.
De tots els tatuatges sque s'han trobat en el cos momificat de l'home dels gels, 9 d'ells estan situats just a sobre un punt utilitzat per l'acupuntura tradicional, i 6 més estan a una distància de 6-10 mm del punt més pròxim.
En l'acupuntura, aquests punts energètics es distribueixen en 12 meridians, canals o vies de comunicació, i cada una d'aquestes vies, correspon a un òrgan. En el cas de l'Ötzi, 9 dels 15 grups de tatuatges, estan sobre el meridià de la bufeta urinaria i 3 sobre el meridià de la vesícula biliar.
A més, si avui en dia, un acupunturista (desconec si es diu així) ens diagnostiqués artrosi lumbar, ens punxaria amb l'agulla en els punts que utilitza el sistema urinari del cap fins als peus. Sembla que un punt molt important en el tractament de l'artrosi, és el punt UB60, just en aqeust punt, l'home dels gels hi té un tatuatge. Per confirmar aquesta hipòtesi, s'han fet diversos estudis radiològics de la mòmia que han confirmat una artrosi moderada en genolls, turmells i columna vertebral.
Queden encara uns altres grups de tatuatges, els que es troben sobre els meridians del fetge i la melsa. Aquests llocs són utilitzats per l'acupuntura en el tractament de malalties abdominals. Doncs bé, estudis en el còlon de la mòmia han servit per trobar ous del cuc Trichuris trichiuria, un paràsit intestinal. A més, entre les pertenences de l'Ötzi s'hi van trobar uns trossos del bolet Piptoporus betulinus, que és conegut per ser un remei de la fitoterapia contra els problemes del sistema digestiu.


S'han fet estudis histològics dels tatuatges de l'Ötzi i s'hi han trobat pigments que podrien ser de carbó vegetal. Sent així, el que pensen els investigadors, és qeu els tatuatges e spodrien haver realitzat mitjançant un tall a la pell i cremant alguna espècie vegetal a sobre. Aquesta tècnica és molt semblant a la que s'utilitza actualment en els tatuatges terapèutics en l'Àfrica i l'Índia.

Els següents tatuatges dels que es tenen constància són els que s'han trobat en algunes mòmies de l'antic Egipte, la gran majoria dones, com per exemple la de la deesa Amaunet, que també tenia tatuatges geometrics en abdomen, cuixes i braços. I sembla que podria tenir la mateixa funció.
Avui en dia segueixen sent un distintiu ornamental o simplement un tret més de la moda, com molts altres mems de les nostres societats copiadores actuals, però potser, en el seu inici, es realitzaven tatuatges per guarir malalties i amb el temps han perdut la seva funció.

Link interessant:
- http://iceman.eurac.edu/ (pots fer-li un zoom a la mòmia de l'Ötzi)
Frij

3 comentaris:

Memecio ha dit...

Els tatoos, tant de moda ara, sembla que havien decaigut durant tot el cristianisme i el seu culte al "anti-cos". Ara, amb la progresiva laicitat i pluriculturalitat, es tornen a extendre.
Aquí en hi ha alguns de molt xulos.

Frij ha dit...

Si, és una pàgina molt interessant per agafar alguna idea de tatuatge. No sé si està relacionat amb la laicicitat, perquè moltes societats que es tatuen quasi tot el cos professen cultes a divinitats, més aviat estaria directament relacionat amb el cristianisme.

Memecio ha dit...

Exacte, volia dir amb el "relaxament" del cristianisme a la cultura occidental.