3/06/2008

Presentació del blog

I què era Abulafia, amb la seva reserva secreta d’arxius? Era l’arca del que Belbo sabia, o creia que sabia, era la seva Sophia
El Pèndol de Foucault, Umberto Eco

Abulafia és el nom amb què un dels protagonistes del Pèndol de Foucault, Belbo, bateja el seu ordinador. Amb Abulafia, Belbo juga amb les paraules i amb les frases i les recombina de mil maneres i observa com emergeixen galimaties sense sentit o, de vegades, fragments poc o molt coherents. Potser un dia la recombinació atzarosa de les paraules d’un text podria donar com a resultat la Veritat. Abraham Abulafia, de qui Belbo pren el nom per la seva màquina, va ser un important cabalista de l’antiguitat. Expert en la recombinació manual de les paraules de la Torah, la tasca principal del cabalista era la de trobar el veritable nom de Déu.

Nosaltres no pretenem buscar Déu, ni una veritat en majúscules, perquè quan ens assalten aquestes inquietuts som més aviat de fer calçotades i jugar a la butifarra. Però si que pretenem fer un bon blog on, gràcies a la seva naturalesa minimalista (mininoticies, minireflexions, minietc.), puguem mica en mica anar combinant o muntant una particular percepció de la relitat.

A Abulafia introduirem posts de temàtiques diverses entre les que molt probablement no podrem evitar destacar: l’evolució, la memètica, la neurociència i l’arqueologia. I també descarregarem les nostres tensions amb seccions dedicades a descollonar-nos d’algunes de les infinites “teories alternatives” que s’escolten avui en dia pel món.

Així doncs, ja podem començar. Però primer posem-nos solemnes un moment perquè ha quedat ignaugurat: Abulafia.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Yep nois!

Sóc l´Ignasi del CRG!

Ja era hora de que algú posés en marxa un blog interessant sobre divulgació científica o com altres anomenem, desinformació informada. I en Català!!!

La veritat es que promet molt, sobretot per la qüalitat dels escrits!

Ja podeu anar fent un lloc a teoríes alternatives com el Monstre Spaguetti Volador! Visca el Pastafarisme!!!

Una abraçada!

Anònim ha dit...

okay, okay... parlant a posteriori amb un dels abulafieros aquests, he decidit que és inútil mantenir-me com a un dels tants anònims que suposo que acabaran escrivint en el blog... intentar amagar-me darrere d'un estil d'escriure que no és ben bé el meu, tampoc no ha funcionat.... i suposo que tampoc "ha colao" que només fes un comentari "firmat"... així que ok, la persona pesada dels comentaris d'avui confessa. ;-)
hmmmm... em "presento" més que res per si després rebo comentaris i contra-comentaris "dirigits"... per res més.

hmmmm... volia jo comentar que es podrien suggerir temes per a fer posts, o per a encetar discussió... i, com a resum del meu pensament desordenat, i essent expeditiva, plantejo:

-quan es parla d'evolució humana, sembla que mai es tingui en compte que som producte de la co-evolució.
-ostentació sexual diferencial (hip-waist index, busca diferent de coses -tipus màxima fertilitat, relacionable amb "joventut", que busquen homes en dones, i "edat i seny", a més de qualitat espermàtica... usease, estabilitat, que busquen dones en homes"), que recau en dones...
-co-evolució des del dilema del presoner, tragèdia dels comuns... el fet "cooperatiu" en l'evolució: jo proposaria un post que es digués: "a què juguem?", perquè això acaba sent una mica de teoria de jocs (socorro, arenas movedizas!) ;-)
-determinisme biològic (i, per exemple, lligar-ho amb temes com aquell del telefon acabat en 0 amb 1 que comentava abans...)
-cognitivisme, i per què és fàcil acceptar idees una mica contra-intuïtives, i lligar-ho amb el fet religiós i amb els modes de transmissió... i, ja posats, jo diria que amb la memètica, també, i amb si la cultura pot tenir alguna influència en la biologia del cervell... (em refereixo tant a "software" com a "hardware" del cervell)
-el tema evolució del llenguatge, per a mi, dóna molt de si... ja he comentat... però potser es pot "lligar" amb altres temes, com el de l'esquizofrènia, amb coses tipus FOXP2, com insinuava, o també amb temes de "cognitivisme" i d'explicacions més enllà de les purament genètiques/biològiques o com sigui que les anomeneu... en plan, p.e., parlar de metarrepresentacions, d'eines psicològiques, de memes culturals, o de tot allò que se'ns acudeixi...
-trobo a faltar posts de temes astronòmics i coses més "físiques" i "universals"... jo no en sé, però m'agradaria llegir-ne... (això sembla una carta als reis...)

hmmmm... jo plantejaria, també, i ja posats a abusar, la pregunta de si creieu que la "racionalitat científica" és universal... i de si la ciència és el millor/únic (per a molts) mètode per accedir a la realitat. però per això crec que primerament hauríem de definir què és per a cadascú, p.e., "ciència", "racionalitat", "racionalitat científica", "realitat", i etc... per a evitar discussions "extra".

apa, tu... espero que algun dels temes us agradi!
salut!,

b