3/29/2008

Suggerències i comentaris generals

Hola a tots. Per aclamació popular de n=1 fans d'aquest blog, hem decidit posar un post, aquest mateix, on podeu adreçar a l'apartat comentaris les vostres suggerències a nivell general per millorar Abulafia. Això inclou idees de format i suggerencies de temes que us agradaria que investiguéssim o material curiós que ens volgueu fer arribar per comentar. El link d'aquest post es trobarà sempre a l'esquerra sota l'etiqueta "Suggerències i comentaris generals".
Animeu-vos! Com dèien a CQC: Podem fer-ho millor, però no us prometem res.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

okay, okay... parlant a posteriori amb un dels abulafieros aquests, he decidit que és inútil mantenir-me com a un dels tants anònims que suposo que acabaran escrivint en el blog... intentar amagar-me darrere d'un estil d'escriure que no és ben bé el meu, tampoc no ha funcionat.... i suposo que tampoc "ha colao" que només fes un comentari "firmat"... així que ok, la persona pesada dels comentaris d'avui confessa. ;-)
hmmmm... em "presento" més que res per si després rebo comentaris i contra-comentaris "dirigits"... per res més.

hmmmm... volia jo comentar que es podrien suggerir temes per a fer posts, o per a encetar discussió... i, com a resum del meu pensament desordenat, i essent expeditiva, plantejo:

-quan es parla d'evolució humana, sembla que mai es tingui en compte que som producte de la co-evolució.
-ostentació sexual diferencial (hip-waist index, busca diferent de coses -tipus màxima fertilitat, relacionable amb "joventut", que busquen homes en dones, i "edat i seny", a més de qualitat espermàtica... usease, estabilitat, que busquen dones en homes"), que recau en dones...
-co-evolució des del dilema del presoner, tragèdia dels comuns... el fet "cooperatiu" en l'evolució: jo proposaria un post que es digués: "a què juguem?", perquè això acaba sent una mica de teoria de jocs (socorro, arenas movedizas!) ;-)
-determinisme biològic (i, per exemple, lligar-ho amb temes com aquell del telefon acabat en 0 amb 1 que comentava abans...)
-cognitivisme, i per què és fàcil acceptar idees una mica contra-intuïtives, i lligar-ho amb el fet religiós i amb els modes de transmissió... i, ja posats, jo diria que amb la memètica, també, i amb si la cultura pot tenir alguna influència en la biologia del cervell... (em refereixo tant a "software" com a "hardware" del cervell)
-el tema evolució del llenguatge, per a mi, dóna molt de si... ja he comentat... però potser es pot "lligar" amb altres temes, com el de l'esquizofrènia, amb coses tipus FOXP2, com insinuava, o també amb temes de "cognitivisme" i d'explicacions més enllà de les purament genètiques/biològiques o com sigui que les anomeneu... en plan, p.e., parlar de metarrepresentacions, d'eines psicològiques, de memes culturals, o de tot allò que se'ns acudeixi...
-trobo a faltar posts de temes astronòmics i coses més "físiques" i "universals"... jo no en sé, però m'agradaria llegir-ne... (això sembla una carta als reis...)

hmmmm... jo plantejaria, també, i ja posats a abusar, la pregunta de si creieu que la "racionalitat científica" és universal... i de si la ciència és el millor/únic (per a molts) mètode per accedir a la realitat. però per això crec que primerament hauríem de definir què és per a cadascú, p.e., "ciència", "racionalitat", "racionalitat científica", "realitat", i etc... per a evitar discussions "extra".

apa, tu... espero que algun dels temes us agradi!
salut!,

b

Harni ha dit...

Bones, primer de tot vull felicitar-vos per la iniciativa del blog i pel resultat que trobo que és molt prometedor!

Un possible tema on aprofundir podria ser si la violència de l’home, sobre l’home mateix o sobre d’altres espècies, presenta un component genètic. És innata la violència? són les influències externes les detonants? què fa que l’home esdevingui destructiu sense miraments? és un comportament que es troba reprimit?
En fi, que el món està bastant “averiat” i la violència la tenim a l’ordre del dia, potser estaria bé reflexionar una mica sobre ella (o no).

Com va dir aquell “ Per arribar a l’origen de les coses, s’ha de nadar a contracorrent” així que força i voluntat per intentar trobar el perquè de les coses!

Harni.

Anònim ha dit...

hola de nou... hmmmm... ja sé que fa temps que aquest video corre pel món... però... com s'explica, aquest comportament...? ;-):

http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM

i després... per a la gent a qui li agradi el tema del comportament animal... sobre corvidae... volia ensenyar-vos un video, però no està al youtube o no el sé trobar... i aquí no el puc penjar... però al tercer link en trobareu molts!:

http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/297/5583/981
http://www.nature.com/nature/journal/v379/n6562/abs/379249a0.html
http://users.ox.ac.uk/~kgroup/tools/movies.shtml

apa, salut!

Anònim ha dit...

Merci b,
aveure si un dia d'aquests podem escriure sobre comportament i posar un video d'aquests.
Gràcies de nou!

Anònim ha dit...

hei, molt maca la nova presentació del bloc. per fi puc veure-la bé des del meu ordinador... ben triada, sobretot el color verd! ;)

en Girbén ha dit...

Acabes (o acabeu) de guanyar un seguidor d'ABULAFIA i no puc estar-me'n d'explicar com ha succeït. No pretendré que hagi sigut per un d'aquests processos paranormals que bé et cuides de menystenir, tanmateix, tampoc es podria incloure dins de cap lògica causal. Els artistes estem avesats a les sincronies (el mètode poètic no és el científic: paradigmàtic l'un i sintagmàtic l'altre).

He passat la tarda del diumenge xerrant amb una amiga -docent art-terapeuta seriosa- que, enguany, ha decidit treballar amb materials i criteris prehistòrics. Jo li he ofert la meva experiència sobre el terreny, li he recomanat una entrada al meu bloc sobre el Mas d'Asilh, i li he anotat tot de mots clau per a què pogués fer una recerca a la xarxa. Damunt la taula teníem el seu exemplar de «Los chamanes de la prehistoria» ple d'anotacions.

Arribat a casa, per empatia amb l'amiga, he fet la recerca d'imatges que li acabava de proposar. Per les de Bedeilhac hi he passat ràpid (és un lloc que conec bé, fins i tot n'havia escrit en un llibre), fins una que m'ha cridat l'atenció. Quan l'he oberta m'he trobat a les teves HIPÒTESIS RUPESTRES (I), altre cop amb el Jean Clottes i una curosa explicació dels estats de trànsit. El fet és que durant la tertúlia d'aquesta tarda -acompanyats d'un músic-artista i d'una musicòloga experta- n'hem parlat llargament de la convocació musical del trànsit (lames, mongols, xamans siberians i mexicans, cors de gospell, i trance electrònic per entremig). Jo n'he après un munt tot escoltant-los.

També crec que n'aprendré una altra pila de coses si freqüento el vostre bloc. Celebro i m'identifico tant amb la cura del projecte Abufalia com amb la seva desendreçada llibertat. Malgrat l'aparent diferència de registres, sóc amic del mutualisme (una interacció +/+) que pot proposar una «tercera cultura» plenament bilateral.

Ja sabeu d'un altre seguidor: engirben@gmail.com

No he sabut trobar altra connexió amb vosaltres que no sigui el comentari. Crec que seria bo que oferíssiu una adreça de correu. Seria l'espai més apropiat per a comunicacions com ara aquesta meva: veig que amb l'HTML es perden els enllaços que us havia ofert ( «Mas d'Asilh» i «tercera cultura» els trobareu pel cercador del meu bloc http://foravial.blogspot.com , i «Bedeilhac» al de http://empriu.blogspot.com ) Aquest és el meu suggeriment.

Anònim ha dit...

Hola Girbèn, encantat de tenir-te per aquí! L'ens Abulafia es composa de dos membre, en Frij i servidor, més d'alguns col·laboradors ocasionals com el Senyor dels Prions o Tyrion, un habitant de la Terra futura.

Més que "desendreçada llibertat" és que no ho sabem fer millor jaja, però gràcies.

Enhorabona, per cert, pels teus blogs increïblement nodrits i ens fas molta enveja pel teu ritme de publicació.

En principi ens agraden els debats via comentaris, així tothom hi pot participar; però de tota manera penjarem el mail d'abulafia, ben pensat, per veure si fem alguna quedada entre tots els fan de les coves de l'Ariège. A en Frij i a mi ens encantaria tornar-les a visitar, que segur que ens en vam deixar moltes.

Fins aviat i benvingut!

Anònim ha dit...

Hola Girbén,
Benvingut.
Doncs ens anirem trobant per aquí!

en Girbén ha dit...

Salut a ambdós (+2)!
La llibertat -d'entrada- serà "desendreçada" o no serà.
Vinc de passar uns dies pels boscos
i no he vist altra cosa. Buscava bolets i, alhora, pedres amb cara i ulls; i no ha resultat fàcil. Precisament, perquè a la natura l'ordre resta molt amagat, no es copsa a la primera. Després sí, intervé el mètode i et dius: Si aquestes "pimpinelles morades" les he trobat a una "boixeda humida amb heura" de bon segur que és on ara broten... O bé: si aquest estrat de gres de l'eocè -tan sòlid i meravellosament corcat- manté una inclinació d'uns 10º WNW, amunt pel vesant potser trobaré un altre aflorament...
Així, el mètode s'alia amb la poètica; l'endreça sense esvair la seva necessària llibertat. La condició "desendreçada" no és cap penúria, és el prolegomen de qualsevol troballa.

Són les coses que els bons blocs i els boscos li fan pensar al seguidor Jordi.

en Girbén ha dit...

Las Cuatro Ciénagas

D'entrada volia demanar-vos permís per a incloure un discret enllaç amb Abulafia en un post dels meus. Si us el demano és perquè és fronterer amb una opinió ajustada sobre els talibans (els tracto de talossos) i no voldria comprometre a ningú.
Això ho hauria d'haver resolt via mail...
No disposo, encara, del vostre correu; tanmateix, com que a partir d'aquí no m'apartaré gens del propòsit d'aquesta secció deixaré aquí el meu suggeriment.
"...idees de format i suggerències de temes que us agradaria que investiguéssim o material curiós que ens vulgueu fer arribar per comentar."
És aquesta i no altra la meva intenció. Difícil trobar un millor peu per a entrar.

Estic buscant exploradors, de totes les espècies, capacitats en la recerca sense fronteres.
El pre-manifest del projecte el trobareu a
Primera Expedició Virtual 4Ciénagas-09.cat/todos/all
(on també és possible conèixer el mecanisme de l'endèmica Tortuga bisagra).

Des d'aquest encara tènue vincle, ara que busco adhesions científiques al projecte,
m'adreço a vosaltres perquè hem sembleu un excel·lent punt de partida.
Amb una similar dedicació amb la que busco la vostra participació, vaig rere
les adhesions d'artistes sigui quina sigui l'art que practiquin.
Crec que les prodigioses capacitats del mexicà Juan Pablo Villa
(a qui he tingut la sort de conèixer) poden conviure amb les totes les consideracions científiques que el potencial de 4Ciénagas pot arribar a convocar.
Qui vulgui que escolti el seu Yo ya me voy a morir a los desiertos
i que pensi que tot el so surt a l'instant del seu únic instrument: la veu.

Em sembla un lloc fonamental per a entendre l'evolució de la vida, i que
pot acceptar moltes aproximacions diferents. Amb l'afegit que,
de lluny estant, serà difícil que el malmetem.
El gran potencial de la zona és evident, i només me n'aparto uns kilòmetres
ja tinc un petit museu on s'exposen els mamuts mexicans...

Tan de bo ens poguéssim agrupar en una colla d'expedicionaris.
De moment sols anuncio el projecte.

Jordi Girbén

Els enllaços per a manuscriure'ls són aquests
4Ciénagas: http://foravial.blogspot.com/2008/11/las-cuatro-cinagas.html
Juan Pablo Villa: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=100189438

Anònim ha dit...

Volem més posts!!
jejejeje... No pretenc donar-vos feina, només animar-vos a escriure aviat! ;)

salut!,

b