4/03/2011

Numismàtica botànica 3

Ja fa uns dies parlavem dels motius naturals que adornen les monedes d'euro. Estirant una mica més el fil, arribem fins a monedes d'altres continents com per exemple el peso cubà. I en concret, vull fer esment de la moneda d'un peso, que es va emetre l'any 1993 dins de la col·lecció d'Animales Prehistóricos, on s'hi representava a un dels bitxos més curiosos que han rondat pel planeta.


Els calicotèrids són una família extingida de mamífers que sembla que van viure des de fa uns 45 milions d'anys fins fa uns 2 o 3 milions d'anys. Aquests animals estaven emparentats amb els cavalls, els rinoceronts i els tapirs actuals. La seva dieta estava basada en fulles fresques, de fet, sembla que seria l'única font d'aliment que tindrien perquè no disposaven de dents frontals superiors.
Fins aquí podríem pensar que no tenien res de peculiar, però hi ha una característica que els feia realment uns bitxos raros: Les seves extremitats anteriors eren molt més llargues que les posteriors, on a més, les peülles havien evolucionat fins a autèntiques urpes que els podien servir per agafar les fulles dels arbres o per trepar pels arbres.
Així doncs, ens podem imaginar aquests curiosos calicotèrids caminant sobre els artells de les extremitats anteriors, talment com si fossin un goril·la, utilitzant la forma de locomoció quadrúpeda anomenada knuckle-walking. No només això, sinó que eren capaços d'aixecar-se sobre les extremitats posteriors i mantenir una posició bípeda per arribar a les fulles més llunyanes.

Fins i tot, alguns bastant més atrevits s'han animat a relacionar-lo amb l'ós nandi, una fera misteriosa que podria habitar els boscos de Kenia. L'ós nandi forma part del món de la criptozoologia, diuen que l'han pogut observar alguns nadius i occidentals i la seva descripció correspon a un animal molt perillós amb el morro llarg, les potes del davant més llargues que les del darrera i la cua curta... Als zoòlegs se'ls ha girat feina, o potser podríem enviar-hi algun caçador de misteris com el J.J. Benítez...
Tornant al que ens ocupa, els calicotèrids vivien en els boscos d'Àsia i Nordamèrica i se n'han arribat a descriure 20 gèneres diferents, molts d'ells de dubtosa credibilitat.
En conjunt un individu ben peculiar que molts han definit acom una mescla entre cavall i goril·la, i que veien els dibuixets fa tota la pinta que podria ser una cosa així.

Frij

1 comentari:

en Girbén ha dit...

Quan escolto "tapirs" no puc estar-me'n de recordar l'alt lloc en què els "Faemino y Cansado" han situat a aquestes bestioles dins la seva singular cosmologia... "Són unos tapires, que comen hormigas con la boca!"